Home » Știință » În ”copilăria” sa, Calea Lactee a devorat o altă galaxie

În ”copilăria” sa, Calea Lactee a devorat o altă galaxie

Publicat: 25.07.2019
În urmă cu 10 miliarde de ani, Calea Lactee a înghiţit altă galaxie, mai mică: Gaia-Enceladus.

Evoluţia Universului este un proces foarte zbuciumat, pornind de la Big Bang sau ajungând la formarea sistemelor solare şi a galaxiilor. În ceea ce priveşte galaxiile, Calea Lactee în particular, oamenii de ştiinţă au avansat mai multe teorii şi cronologii legate de formarea acesteia.

Formarea Căii Lactee prin absorbirea unei galaxii mai mici este un lucru care a fost stabilit de mai multe studii, totuşi, oamenii de ştiinţă au avut controverse legate de cronologia şi urmările acestui eveniment. Pentru a obţine mai multe informaţii legate de formarea galaxiei noastre şi pentru a găsi răspunsurile legate de acetse controverse, oamenii de ştiinţă au cartografiat un milion de stele, aflate în limita a 6.500 de ani-lumină faţă de Soarele nostru.

Pentru a cartografia aceste stele, astronomii au folosit telescopul spaţial Gaia, lansat în anul 2013 de către Agenţia Spaţială Europeană. Astfel, ei au reşit să diferenţieze stelele care s-au format în interiorul Căii Lactee şi acele stele care s-au format în alte galaxii, dar care au fost absorbite de-a lungul timpului, notează Live Science.

În cazul altor galaxii, astronomilor le este relativ uşor să identifice indicii ale coliziunii dintre două galaxii. Un indicator al acestui fenomen fiind distrosiunile din discurile acestora. În cazul Căii Lactee, observarea urmelor unei coliziuni cu altă galaxie se dovedeşte a fi un proces mult mai greu şi asta datorită faptului că ne aflăm în mijlocul acestei galaxii, explică Carme Gallart, astronom al Institutului de Astrofizică al Insulelor Canare.

În ciuda provocărilor pe care această sarcină le aduce, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice o modalitate prin care să poată „privi” în trecutul cosmic al galaxiei nostre. Astfel, prin urmărirea orbitelor diferitelor stele, dar şi prin studierea compoziţiei lor chimice, astronomii au putut realiza această sarcină.

Cercetătorii au aflat că cele două galaxii: Calea Lactee şi Gaia-Enceladus s-au format în urmă cu 13 miliarde de ani şi au început să producă stele pentru trei miliarde de ani înainte de a se ciocni. Acest proces a fost unul lent, care s-a desfăşurat de-a lungul a mai multe milioane de ani.

Odată cu contopirea celor două galaxii, stelele tinerei galaxii Calea Lactee au început să fie încălzite, fiind atrase în discul exterior al acesteia. Acest disc de gaz care înconjoară nucleul galactic este de asemenea şi sursa gazelor care stau la baza noilor stele care populează în prezent galaxia noastră.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase