Folosind telescopul spaţial Hubble, astronomii de la NASA şi de la ESA au identificat un disc de acreţie neobişnuit de subţire în jurul unei găuri negre din mijlocul unei galaxii spiralete aflate la 130 de milioane de ani-lumină, notează SciTechDaily.
Galaxia în care se află această gaură neagră supermasivă, NGC 3147, este clasificată ca având o luminozitate scăzută. Iar în cazul în care găurile negre supermasive se află într-o astfel de galaxie, prima este considerată „flămândă”, deoarece gravitaţia acesteia nu atrage destul material încât să o alimenteze în mod constant. Oamenii de ştiinţă care au realizat această descoperire au declarat că se declară uimiţi de faptul că au identificat un disc de acreţie atât de subţiere în jurul unei găuri negre flămânde şi care imită comportamentul unor discuri de acreţie mult mai mari din galaxiile active.
Astronomii care au realizat această descoperire sunt de părere că prin studierea acesteia ar putea avea posibilitatea de a testa teoria relativităţii formulată de către Albert Einstein. Astfel, deoarece discul de acreţie se află atât de aproape de gaura neagră, oamenii de ştiinţă ar putea să vadă modul în care lumina se află sub influenţa gravitaţiei extreme şi să înţeleagă mai bine procesele care au loc în interiorul unei găuri negre.
„Niciodată nu am putut vedea efectele relativităţii generale şi speciale în spectrul luminii vizibile cu atâta claritate”, explică Marco Chiaberge, om de ştiinţă al ESA.
Telescopul Hubble a măsurat că discul de material format în jurul găurii negre se învârte în jurul acesteia la o vitează de aproximativ 10% din cea a luminii. La viteze atât de extreme, moleculele de gaz par mult mai luminoase atunci când călătoresc către planeta noastră, dar par a încetini atunci când se îndepărtează de planeta noastră. Acest fenomen este numit de către oamenii de ştiinţă Efect Doppler relativist .
Citeşte şi:
Acestea sunt primele imagini cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre VIDEO
De ce este Sagittarius A* o gaură neagră relativ calmă?
Astronomii au identificat două găuri negre supermasive care urmează să se ciocnească
Găurile negre pot apărea şi fără ca miezul unei stele să intre în colaps