Sondele spaţiale trimise de către NASA să exploreze sistemul solar se află momentan la limitele sistemului nostru solar, iar deceniile de utilizare şi condiţiile dure ale spaţiului interplanetar au ajuns să îşi spună cuvântul, cauzând săderea producerii de energie care este folosită pentru zbor şi afectând funcţionarea instrumentelor de la bord, notează Futurism.
De-a lungul ultimelor decenii, sondele spaţiale Voyager au folosit baterii nucleare pentru a funcţiona, totuşi, inginerii care se ocupă de supravegherea şi coorodonarea acestor două misiuni spaţiale au observat că potenţialul bateriilor de producere a energiei a scăzut cu 40% faţă de parametrii la care au fost lansate.
În cazul sondei Voyager 2, coordonatorii misiunii au decis deconetarea sistemului de încălzire, ordinele primite de la oficialii de top ai agenţiei spaţiale fiind de a asigura funcţionarea sondei pentru o perioadă de timp cât mai lungă.
Din cele 20 de instrumente ştiinţifice care se află la bordul sondelor, doar nouă mai funcţionează. Fără sistemele de încălzire, instrumentele rămase vor fi supuse la temperaturi de -59 grade Celsius, aceasta fiind şi cea mai scăzută temperatură la care au fost supuse în timpul testelor de către inginerii NASA.
„O să explorăm orice posibilitate pentru a ne asigura că sondele Voyager vor oferi cât mai multe informaţii în continuare”, a explicat Suzanne Dodd, managerul proiectului Voyager.
Citeşte şi: