Radiaţiile cosmice nu cresc riscul de apariţie al cancerului în cazul astronauţilor
A fi astronaut este una dintre cele mai solicitante şi periculoase ocupaţii pe care un individ le poate avea, dintre mulţii factori care cresc pericolul asociat acestei slujbe, radiaţiile ionizante joacă un rol foarte important.
O călătorie în spaţiu expune astronauţii la cantităţi mult mai mari de radiaţii ionizante în comparaţie cu restul oamenilor care au rămas pe Pământ, de aceea se consideră că această expunere crescută poate reprezenta un pericol pentru sănătatea acestora.
Radiaţiile ionizante sunt luate foarte în serios de agenţiile spaţiale, de aceea există o serie de norme care reglementează cantitatea maximă de radiaţii pe care astronauţii o pot absorbi de-a lungul uneia sau mai multor misiuni spaţiale. Totuşi, un studiu recent are veşti bune pentru astronauţi, mai exact, radiaţiile cosmice nu par a creşte riscul astronauţilor de a avea cancer sau a dezvolta afecţiuni ale inimii, notează Live Science.
Expunerea la o mare cantitate de radiaţii ionizante a fost legată de un risc crescut de producere a unor maladii precum cancerul, bolile de inimiă ş.a.m.d. Noul studiu a luat în calcul dozele de radiaţii la care au fost expuşi astronauţii în timpul misiunilor istorice, primele misuni cu echipaje umane.
Acest studiu s-a derulat de-a lungul a mai multor decenii, 25 de ani în medie, şi a urmărit evoluţia stării de sănătate a 418 subiecţi, printre care 301 astronauţi ai NASA şi 117 astronauţi ruşi sau sovietici, aceaştia având în comun cel puţin o misiune în spaţiul cosmic începând cu anul 1961.
„Este foarte important să luăm în calcul că viitoarele misuni de explorare în adâncurile spaţiului (n.r. precum zboruruile spre Marte) vor expune astronauţii la doze mult mai mari de radiaţii cosmice în comparaţie cu misiunile istorice, fapt care va conduce la noi profiluri de risc pentru viitorii astronauţi şi cosmonauţi”, explică autorii studiului.
Citeşte şi: