Cum putem evita toxiinfecţiile alimentare pe timpul verii?
Venirea verii este asociată cu creşterea temperaturilor şi, în general, cu perioada vacanţei şi a concediilor, din păcate, aceeaşi perioadă prezintă şi un număr mai mare de toxiinfecţii alimentare.
„Ignorarea regulilor legate de siguranţa alimentară e un drum către dezastru”, a declarat dr. Diane Calello de la Universitatea Rutgers din New Jersey, Statele Unite, pentru Futurity.
Dr. Calello explică faptul că vara, datorită creşterii temperaturii, creează condiţiile ideale ale dezvoltării şi înmulţirii germenilor care cauzează toxiinfecţiile. „Riscul toxiinfecţiilor alimentare creşte între 4 şi 60 de grade Celsius”, a afirmat ea.
„Efectele toxiinfecţiei alimentare se pot face simţite de la câteva ore la câteva zile şi includ dureri de cap, stări de vomă, amaţeli, crampe stomacale, diaree sau febră”, a mai adăugat dr. Calello.
Deoarece contaminarea hranei pe care o consumăm poate apărea în orice moment de la recoltare până consum, este important să urmărim aceşti opt paşi:
1. Spălarea mânilor cu apă şi săpun înainte de a prepara hrana.
2. Atunci când suntem la cumpărături, să avem grijă să punem la urmă în coşul de cumpărături carnea sau fructele de mare. De asemenea, este important să ne asigurăm că acestea nu intră în contact cu celelate produse cumpărate.
3. Spălarea fructelor şi legumelor şi evitarea contactului acestora cu carnea crudă.
4. Păstrarea cărnii în frigider, la o temperatură scăzută, până în momentul în care decidem să o preparăm.
5.Gătirea cărnii la temperaturi ridicate pentru a ne asigura că bacteriile care ne pot face rău au fost neutralizate.
6. Folosirea unor containerea mai mici în care să depozităm hrana preparată, astfel, bacteriile nu vor avea posibilitatea de a se dezvolta din cauza temperaturii scăzute din frigider.
7. Depozitarea hranei preparate termic în frigider în mai puţin de una-două ore din momentul preparării pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.
8.Evitarea consumului de aluat crud sau a compoziţiei de prăjituri. Ingredientele folosite pentru acestea ar putea conţine bacterii.
Citeşte şi:
Mananci la volan? Risti o toxiinfectie alimentara
De ce se confundă meningita cu toxiinfecţia alimentară
Ce alimente şi băuturi trebuie să eviţi în caz de toxiinfecţie
Şase alimente pe care un specialist în toxiinfecţie alimentară nu le-ar mânca niciodată