O echipă de cercetători de la Universitatea Rutgers din New Jersey, Statele Unite, a reuşit să identifice răspunsul la întrebarea legată de originea proceselor metabolice care au loc în organismele vii, notează Phys.com.
Pentru a studia această temă, cercetătorii au analizat modalitatea de formare şi compoziţia unei proteine primordiale pe care au introdus-o într-o bacterie vie, funcţională. După, ei au putut vedea cum proteina inserată a alimentat metabolismul bacteriei, oamenii de ştiinţă surprinzând dezvoltarea şi reproducerea bacteriei, diviziunea celulară a acesteia.
„Suntem mai aproape de înţelegerea modului de funcţionare a formelor de viaţă primordiale care stau la baza vieţii pe Pământ şi, din acest punct, să înţelegem modul în care viaţa a apărut prima dată şi chiar modurile în care viaţa ar fi putut evolua în alte lumi”, explică dr. Andrew Mutter, autor principal al studiului şi angajat al Departamentului de Ştiinţe Marine al Universităţii Rutgers.
Identificare modului în care formele de viaţă primordiale au dezvoltat metabolismul are implicaţii asupra biologiei sintetice, ramura ştiinţei care se ocupă cu folosirea proceselor organice pentru producerea substanţelor la nivel industrial şi chiar în domeniul bioenergiei. Această disciplină încearcă să integreze modul în care celulele generează şi stochează energia în domeniul electronicelor.
În cadrul experimentului derulat de cercetătorii de la Rutgers, a fost folosită o bacterie E.coli căreia i-au fost eliminate genele răspunzătoare de producerea feredoxinei, o proteină care susţine procesele metabolice în cazul bacteriilor, plantelor şi al animalelor, permiţând electricităţii să circule între celule. În absenţa genelor proprii care să producă respectiva proteină şi cu ajutorul unei forme simplificate de feredoxină inserate de către oamenii de ştiinţă, bacteria a supravieţuit şi s-a dezvoltat, totuşi, într-un ritm mai lent decât în mod natural.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Citeşte şi: