Analgezicele prescrise în prezent copiilor pentru dureri cronice nu au fost testate suficient
În cazul adulţilor, durerile cronice care depăşesc pragul de trei luni lasă în urmă efecte devastatoare Din păcate, experienţa medicilor şi a cercetătorilor arată că nici micuţii nu sunt feriţi de o astfel de suferinţă. În plus, un studiu recent a ajuns la nişte concluzii îngrijorătoare. Astfel, o parte a terapiilor paliative implică administrarea de analgezice pentru ţinerea sub control a nivelurilor de durere, însă studiul pe care îl cităm a ajuns la concluzia că există o diferenţă disproporţionată, atât din punct de vedere cantitativ şi calitativ, între informaţiile legate de medicamentele analgezice administrate adulţilor şi cele administrate copiilor, notează Medicalxpress.
În timp ce efectele analgezicelor administrate adulţilor cu dureri cronice au fost testate asupra a mai mult de 300.000 de subiecţi, în cadrul a sute de studii clinice de control randomizate. În cazul copiilor cu dureri cronice, analgezicele administrate acestora au fost testate doar asupra a 393 subiecţi în şase studii de control. După toate standardele legate de siguranţa medicamentelor şi a metodologiei folosite în studiile de control, ultimele cifre sunt mai mult decât nesatisfăcătoare, oferind informaţii insuficiente din punct de vedere cantitativ sau cantitativ.
Studiul citat a fost realizat de către o echipă de la Universitatea Bath, din Marea Britanie, împreună cu o echipă internaţională de cercetători şi medici practicieni şi a presupus o trecere în revistă sistematică a studiilor anterioare legate de medicaţia pentru durerile cronice.
Echipa care a participat la acest studiu a declarat inacceptabilă situaţia în care ne aflăm, în care există o diferenţă atât de mare între informaţiile colectate despre analgezice în cazul adulţilor şi cel al copiilor. De asemenea, aceştia argumentează că folosirea informaţiilor obţinute în studiile pe adulţi nu pot fi extinse şi în cazul copiilor pentru a determina care medicamente dau cele mai bune rezultate. Cercetătorii explică faptul că adulţii şi copiii prezintă metabolisme şi fiziologii diferite care pot afecta eficacitatea unui medicament.
„Traiul cu dureri cronice poate avea un impact fizic, emoţional şi psihologic major, mai ales în cazul copiilor. Îi poate împiedica să ia parte în activităţi în care alţi copii de vârsta lor se pot implica sau chiar să formeze prietenii. Se poate ajunge astfel la izolare şi la un risc crescut de anxietate şi depresie, acestea putând să reprezinte o piedică în atingerea potenţialului şi dezvoltarea unor aspiraţii şi planuri de viitor”, explică dr. Stewart Long, director al Versus Arthrisis, un ONG implicat în îngrijirea persoanelor cu artrită.
Citeşte şi: