Tinerii din SUA consumă de zece ori mai multă marijuana decât acum trei decenii, însă beau şi fumează mai puţin
Studiul, publicat în American Journal of Public Health, a analizat date de la mai mult de 200.000 de tineri minori. Cercetătorii au aflat că numărul celor care consumau marijuana cel puţin o dată pe lună a crescut de la 0,6% în 1991 la 6,3% în 2017, în timp ce numărul „consumatorilor dubli”, adică aceia care fumau marijuana şi beau alcool, s-a dublat în acest interval.
„Opinia publică cu privire la utilizarea marijuanei s-a schimbat dramatic şi restricţile asupra ei s-au relaxat”, sunt principalele motive pe care dr. Hongying Dai, autoarea studiului şi profesor asociat la Universitatea Nebraska, le vede ca fiind responsabile pentru creşterea semnificativă a consumului de marijuana în rândul tinerilor, potrivit Yahoo News.
Creierul tinerilor, în special zona cortexului prefrontal, responsabilă pentru judecată şi luarea deciziilor, nu este pe deplin dezvoltată până la începutul vârstei de 20 de ani şi există multiple studii longitudinale care relaţionează consumul de marijuana cu rate crescute de tulburări de sănătate mintală, precum depresie şi psihoză, atrăgând atenţia asupra efectelor psihiatrice pe termen lung, a afirmat la rândul său dr. David Fagan.
În timp ce consumul de marijuana a crescut, cel de tutun a scăzut. Potrivit studiului, fumatul în rândul adolescenţilor a scăzul de la 4,4% la 1,3% în intervalul menţionat. La fel se întâmplă şi cu alcoolul, 24% dintre tinerii intervievaţi consumau alcool în 1991 şi numai 12,5% în 2017. Autoarea cercetării, dr. Hongying Dai, a precizat că este esenţial să fie luate măsuri de prevenire a consumului de marijuana în rândul tinerilor.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Care este diferenţa dintre cannabis şi marijuana?
Consumul chiar şi ocazional de marijuana are efecte devastatoare
Ce riscă tinerii care fumează marijuana
Femeile reacţionează diferit de bărbaţi atunci când fumează marijuana