Roverul Curiosity a descoperit cea mai mare cantitate de metan de până acum
This browser does not support the video element.
Roverul Curiosity se află pe Marte din anul 2012 şi, săptămâna trecută, a reuşit să identifice cea mai mare cantitate de metan pe care a întâlnit-o până acum, notează Science Alert.
Această descoperire a fost făcută în zona craterului Gale, o regiune pe care acest rover o explorează începând cu anul 2012, atunci când a ajuns pe suprafaţa marţiană.
Această descoperire devine interesantă atunci când o punem în contextul informaţiilor pe care oamenii de ştiinţă le au cu privire la originea metanului. Mai excat, aceştia ştiu că acest gaz poate avea origini organice. În aceste condiţii, unii cercetători sunt entuziasmaţi la perspectiva ca metanul detectat de Curiosity,să provină de la forme de viaţă microscopice originare de pe Marte.
Deşi poate reprezenta un motiv valid de entuziasm, trebuie luat în calcul şi faptul că metanului îi pot fi atribuite şi origini anorganice. De asemenea, din măsurătorile actuale, oamenii de ştiinţă nu pot spune cu exactitate care este originea metanului identificat sau vechimea acestuia, explică omul de ştiinţă Paul Mahaffy de la Centrul de Zbor Spaţial Goddard.
„Pornind de la măsurătorile noastre actuale, este imposibil să determinăm dacă metanul este de origine biologică sau geologică; antic sau modern”, a declarat acesta.
Misunea Curiosity şi celelalte instrumente trimise pe suprafaţa planetei Marte au mai detectat urme de metan de-a lungul anilor, dar nivelurile acestuia par a fluctua.
Cercetătorii recomandă să fim atenţi atunci când vine vorba de interpretarea acestei descoperiri deoarece, în timp ce 90-95% din metanul de pe Terra e produs de viaţa biologică, în sistemul solar există multe alte surse, abiotice, care pot produce acest gaz.
Citeşte şi: