Home » Știință » Explozia unei supernove eliberează în spaţiu mai mult praf cosmic decât se credea iniţial

Explozia unei supernove eliberează în spaţiu mai mult praf cosmic decât se credea iniţial

Explozia unei supernove eliberează în spaţiu mai mult praf cosmic decât se credea iniţial
Publicat: 21.06.2019
O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck a descoperit că exploziile supernovelor au produs o cantitate mai mare de praf cosmic faţă de cât se aprecia iniţial.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania au descoperit faptul că exploziile supernovelor eliberează în spaţiu o cantitate mul mai mare de praf cosmic faţă de ce suspectau ei în mod iniţial, notează Fox News.

Informaţiile cuprinse în acest nou studiu au fost colectate de-a lungul ultimilor 30 de ani prin analizarea compoziţiei chimice a  particulelor de praf care aparţin meteoriţilor care au ajuns pe Pământ.

Folosind un spectometru ultramodern, Cameca NanoSIMS 50L, cercetătorii au analizat particulele de praf cosmic din diferiţii meteoriţi pentru a deduce originea acestor particule.

La baza cercetării desfăşurate de către oamenii de ştiinţă a stat teoria nucleosintezei. Această teorie stipulează faptul că atomii care constituie materia din Univers au luat naştere în miezul stelelor gigante roşii. Aceasta reprezentând ultimul stagiu al evoluţiei pentru stelele masive.

„Nu ne-am aşteptat să identificăm particule care să îşi aibă originea în explozia unei supernove”, explică Jan Leitner, cercetător al Institutului Max Planck pentru Chimie şi autor principal al acestui studiu.

Praful cosmic din care a luat naştere sistemul nostru solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani conţine cu un procent mai mult particule rezultate de pe urma exploziei  unor supernove.

Pe lângă această descoperirie legată de originea unei părţi a prafului cosmic din care s-a format sistemul nostru solar, cercetătorii mai au un motiv de bucurie. În urma acestui studiu, ei au dovedit că mijloacele tehnologice actuale ne permit să analizăm mai bine particulele de praf cosmic.

„Tehnologia ne permite în acest moment să analizăm mai în detaliu particulele de praf cosmic”, explică Angela Spek, profesoară de fizică şi astronomie în cardrul Universităţii Missouri, care nu a fost implicată în acest studiu.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase