Câteva trucuri simple i-ar putea ajuta pe cei care se culcă târziu să se simtă mai puţin stresaţi, deprimaţi şi mai puţin somnoroşi în timpul unei zile, arată un studiu al unor cercetători din Marea Britanie şi Australia, potrivit Independent.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că pot să modifice în numai trei săptămâni ceasul biologic al celor care se culcă târziu.
La studiu au participat 22 de persoane care se culcau în mod obişnuit la 2:30 şi se trezeau la 10:15. Timp de trei săptămâni, aceştia au primit instrucţiuni să se culce şi să se trezească cu două – trei ore mai devreme decât programul obişnuit şi să menţină acest calendar şi în zilele libere, nu numai în cele lucrătoare. De asemenea, li s-a cerut să se expună la soare dimineaţa, să ia micul dejun la scurt timp după ce s-au trezit, să mânânce prânzul în fiecare zi la aceeaşi oră şi cina nu mai târziu de ora 19:00.
Cercetarea realizată de oameni de ştiinţă de la universităţile britanice Birmingham şi Surrey, precum şi de la Universitatea Monash din Australia, a fost publicată în jurnalul Sleep Medicine.
Rezultatul a arătat o îmbunătăţire a performanţei cognitive (timpul de reacţie) şi fizice în timpul dimineţii, în timp ce vârfurile de performanţă generală s-au schimbat de la seară spre după-amiază.
De asemenea, în medie, voluntarii şi-au modificat programul de a merge la somn şi a se trezi cu două ore mai devreme decât o făceau înainte de a participa la studiu.
Cel mai important lucru, potrivit autorilor cercetării, a fost că starea mentală (nivelul de depresie şi de stres) şi percepţia somnolenţei s-au îmbunătăţit semnificativ.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Te culci după miezul nopţii? Iată 7 consecinţe pe care le vei resimţi!
5 mituri despre somn despre care ar trebui să afli adevărul
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim?
Ciudăţeniile unui geniu: Leonardo da Vinci şi programul său eficient de somn