Politeţea nu este cel mai bun prieten al căutării de informaţii online

23 06. 2019, 17:00

O echipă de cercetători a identificat un tip surprinzător de bias cognitiv, o formă de luare a deciziilor care se îndepărtează de ceea ce am putea numi „raţionalitate perfectă”. Astfel, ei au aflat că oamenii atunci când caută răspinsuri pe forumuri online tind să selecteze şi să aprecieze mai mult răspunsurile mai politicoase faţă de celelalte, notează Futurity.

Oamenii de ştiinţă au urmărit platforma Stack Exchange, care acoperă mai bine de 170 de subiecte, de unde au selectat 40.000 de seturi de  întrebări şi răspunsuri. Ei ei au descoperit că cei care solicitau răspunsuri au tendinţa de a fi părtinitori, de a aprecia mai mult acele răspunsuri formulate într-o manieră politicoasă.

Analizând aceleaşi seturi de întrebări, cercetătorii au aflat că doar cei care pun întrebările iniţiale sunt părtinitori cu răspunsurile politicoase în timp ce cei care doar participă la oferirea răspunsurilor folosesc criterii mai obiective pentru a stabili calitatea răspunsurilor oferite de ceilalţi utilizatori.

Platforma Stack Exchange foloseşte două metode de a stabili care este răspuns conform părerilor exprimate de către utilizatori. În primul rând, ei analizează răspunsurile care sunt indicate ca fiind cele mai bune de către cei care au pus iniţial întrebarea şi apoi apelează la votul celorlalţi utilizatori pentru a vedea care este părerea lor. 

O observaţie pe care cercetătorii au făcut-o este legată de ceea ce pare a fi o excepţie de la modul în care acest bias cognitiv afectează procesul de alegere al celului mai bun răspuns. Astfel, ei au observat că impoliteţea poate fi „scuzată”, atâta vreme cât respondenţii au un scor mare de apreciere pentru rata răspunsurilor oferite altor utilizatori.

Citeşte şi:

Cele două sisteme de gândire ale creierului: Trucurile care te vor ajuta să eviţi greşelile cognitive – VIDEO

10 Obiceiuri pe care le au oamenii extrem de plictisitori

De ce e important să spunem „Mulţumesc!” Nu e vorba doar de politeţe, spun psihologii

Codul bunelor maniere actualizat: cum ne comportăm în situaţii frecvente din viaţa modernă