Internetul schimbă modul în care ne concentrăm

12 06. 2019, 09:06

Social media, în particular, şi interntul, în general, sunt acuzate că au un efect negativ asupra proceselor noastre cognitive. Fie că vorbim despre studii care au cercetat diferitele zone din creier care sunt folosite atunci când navigăm pe internet, fie că vorbim despre părinţii şi bunicii îngrijoraţi, mereu s-a ajuns la concluzia că internetul afectează într-un fel sau altul funcţionarea creierului.

Un studiu recent a ajuns la concluzia că perioadele extinse de folosire a internetului au un impact semnificativ asupra funcţiilor cognitive, notează IFL Science.

„Acest studiu a ajuns la concluzia că folosirea extensivă a internetului are un impact semnificativ asupra multor funcţii cerebrale”, a declarat dr. Josep Firth, cercetător al Universităţii West Sidney. El mai explică: „De exemplu, un flux constatnt de notificări şi mesaje de pe Internet ne conduc spre o situaţie în care atenţia noastră este divizată în mod constant, iar pe termn lung, asta poate cauza probleme atunci când ne concentrăm pe o singură sarcină”.

Alte studii au ajuns la concluzia că, pe lângă problemele legate efectuarea mai multor sarcini în acelaşi timp, oamenii se supun şi riscului scăderii cantităţii de materie cenuşie în regiunile prefontale.

Din păcate, problemele cu concentrarea sunt dublate de probleme cu memoria şi abilităţile sociale.

Pentru a limita problemele cauzate de abuzul de internet şi social media, autorii sugerează să integrăm în vieţile noastre practici precum meditaţia, să petrecem mai mult timp cu prietenii şi familia faţă în faţă şi să reducem verificările dese ale notificărilor.

Citeşte şi:

Studiu: 47% din românii care locuiesc la sate „sunt pe internet”, iar 80% din ei au cont de Facebook

Mai aparţine internetul oamenilor?

Ce efect are internetul asupra creierului?

O nouă interfaţă va da oamenilor acces instant la internet doar prin puterea gândului