Radiaţiile ridică un pericol major pentru misunile pe Marte

07 06. 2019, 19:00
Mai multe agenţii spaţiale, printre care cea europeană şi cea nord-americană, precum şi companii private, precum SpaceX, au proiecte legate de explorarea şi colonizarea planetei roşii. Totuşi, oricât de ambiţioase se dovedesc a fi aceste proiecte, ele se lovesc de o multitudine de piedici. 
 
Una dintre aceste piedici ale programelor spaţiale către Marte care să includă echipaje umane este reprezentată de către radiaţiile din spaţiul cosmic. În această privinţă, Agenţia Spaţială Europeană recomandă că misunile trebuie să abordeze acest aspect cu maximă precauţie, notează Futurism.
 
Pentru a înţelege proporţiile pericolului la care sunt supuse echipajele umane în drumul lor spre Marte, trebuie să luăm în calcul că, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, astronauţii sunt supuşi unei cantităţi de 200 de ori mai mari de radiaţii faţă de cantitatea la care ar fi supuşi pe Terra.
 
Cauza acestei diferenţe atât de mari între cele două cantităţi de radiaţii este reprezentată de către atmosfera terestră şi câmpul magnetic care înconjoară planeta noastră. Acestea două reuşesc să crească mare parte din radiaţii. Cu toate măsurile de siguranţă luate pentru staţia spaţială, materialele folosite nu au nici pe aproape aceeaşi capacitate.
 
Experţii estimează că o misiune de şase luni pe Marte îi poate expune pe astronauţi la 60% din cantitatea de radiaţii recomandată pentru întreaga carieră.
 
Vestea bună pentru viitorii astronauţi care vor fi trimişi în spaţiu şi pe Marte este că Agenţia Spaţială Europeană deja lucrează la o formă de protecţie împotriva radiaţiilor în spaţiu.
 

Citeşte şi:

Studiile pe animale arată că astronauţii pot avea tulburări gastrointestinale în călătoriile lungi în spaţiu

Marte a avut în atmosferă mai mult oxigen decât Terra, însă l-a pierdut în urma unei coliziuni catastrofale

La ce nivel de radiaţii sunt expuşi astronauţii în spaţiul cosmic?

Ce ne-a învăţat Curiosity despre o eventuală misiune umană pe Marte?