Luna emite pulsuri de lumină şi nimeni nu ştie de ce
This browser does not support the video element.
Aceste pulsuri de lumină de pe suprafaţa Lunii au creat vii controverse în mediile academice, dar fără a oferi şi un răspuns clar cu privire la originea acestora. O echipă de astronomi din Germania propune o nouă teorie cu privire la acest fenomen, implicaţiile acesteia fiind importante pentru stabilirea unor colonii pe satelitul natural al Pământului, notează Futurism.
Astronomii germani şi-au construit teoria pornind de la faptul că Luna prezintă, asemenea Terrei, activitate seismică. „Atunci când suprafaţa Lunii se mişcă, gazele care reflectă lumina solară sunt eliberate din interiorul satelitului. Aceaste gaze ar putea explica fenomenele luminoase, care uneori se întind pe durata câtorva ore”, explică Hakan Kayal, profesor al Universităţii Julius-Maximilians.
Fenomenele luminoase de la suprafaţa Lunii au fost observate prima dată în anii ’50, dar nu au avut parte de atenţie din partea comunităţii ştiinţifice. Astronomii germani au dat în folosinţă, recent, un nou telescop în sudul Spaniei care să îi ajute să studieze mai bine fenomenul.
Înţelegerea acestui fenomen se poate dovedi extrem de importantă pentru o viitoare colonie selenară, putând fi implicată chiar siguranţa celor care vor munci şi trăi acolo. „Oricine este interesat de construcţia unei baze pe Lună trebuie să fie familizarizat cu condiţiile de mediu”, explică profesorul Kayal.
Citeşte şi:
Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că pe Lună a putut exista viaţă