Teorie bizară: explozia supernovelor a ajutat evoluţia umană
O teorie naşte reacţii diverse printre oamenii de ştiinţă, mai exact teoria conform căreia există o legătură de cauzalitate între explozia unor supernove de acum milioane de ani şi evoluţia umană, notează Futurism.
Ipoteza inedită, care a apărut prima dată în numărul din martie al Journal of Geology, nu implică o legătură directă între supernove şi evoluţia umană, ci mai degrabă pleacă de la ideea că printr-o serie de cauzalităţi şi coincidenţe cele două sunt legate. Astfel, în urmă cu 8 milioane, odată cu explozia unor supernove, a trimis în spaţiu o serie de radiaţii care atunci când au ajuns în atmosfera terestră au ionizat particulele acesteia. Această ionizare a condus spre formarea unor furtuni foarte puternice care au distrus pădurile africane de acum 2,6 milioane de ani.
Abia în punctul când furtunile au distrus pădurile africane putem face legătura dintre strămoşii noştri şi supernove. Noul mediu creat de furtuni se dovedeşte a fi benefic dezvoltării şi evoluţiei formelor de viaţă bipede, strămoşii noştri foarte îndepărtaţi.
„Atunci când pădurile sunt înlocuite cu întinderi acoperite de iarbă, statul în două picioare reprezintă un avantaj”, explică Adrian Melott, de la Universitatea Kansas.
O precizare care trebuie făcută cu privire la această teorie este aceea că ea este, până în acest moment, pur speculativă, echipa de cercetători din spatele ei operează cu asumpţia că există o legătură între radiaţiile cosmice şi fulgere, deşi, până în prezent, aceasta nu a fost demonstrată.
Citeşte şi:
Mersul biped a apărut cu două milioane de ani mai devreme decât se credea
Oamenii de ştiinţă au aflat de ce omul a început să meargă în două picioare