Această apă are 20.000 de ani şi nu a mai fost folosită de la ultima epocă glaciară
Ultima mare glaciaţiune a început în urmă cu 100.000 de ani şi s-a sfârşit abia în urmă cu 20.000 de ani. În această perioadă, mare parte a emisferei nordice s-a aflat sub un strat gros de gheaţă. Aceasta cuprinde suprafeţe extinse din Europa, Asia şi America de Nord.
Pentru a cerceta această perioadă, oamenii de ştiinţă au apelat la studiul coralilor, sedimentelor de la fundul mării sau formaţiuni stâncoase. O descoperire neobişnuită a fost realizată în una dintre aceste formaţiuni stâncoase, mai exact o echipă de cercetători a reuşit să obţină mostre de apă din urmă cu 20.000 de ani, notează Live Science.
Conform unui studiu publicat recent în Geochimica et Cosmochimica Acta, mostrele identificate prezintă aceeaşi compoziţie chimică precum oceanul din perioada ultimei ere glaciare.
Echipa de cercetători a identificat apa preistorică în timpul unor săpături după sedimente în arhipelagul Maldive din Asia de Sud. După analiza apei extrase din rocile de pe fundul mării, oamenii de ştiinţă au aflat că aceasta era mult mai sărată decât apa din Oceanul Indian. De asemenea, după testarea diferiţilor izotopi, a rezultat că mostrele nu îşi avea locul în oceanele moderne.
Analizele sugerează că apa provine dintr-o perioadă când apa oceanică era mai rece şi prezenta cantităţi mai mari de sare, respectiv cloruri. Aceste caracterisitici au mai fost întâlnite în timpul ultimei glaciaţiuni.
„Din toate indiciile pe care le avem, suntem convinşi că avem în posesia noastră o mostră de apă de acum 20.000”, a explicat Clara Blättler, expertă în geofizică a Universităţii din Chicago.
Citeşte şi:
Emisiile de carbon vor întârzia următoarea Eră Glaciară
Ultima Era Glaciara s-a instalat in numai sase luni