Carl Sagan a fost cel care şi-a imaginat pentru prima dată că pentru a explora spaţiul cosmic, am putea folosi vehicule spaţiale care să fie propulsate de către lumina solară, conform Futurism.
După 10 ani de teste şi experimente, membrii Societăţii Planetare au reuşit să proiecteze primul vehicul spaţial care foloseşte lumina solară în locul combustibilului. „În urmă cu 40 de ani, profesorul meu Carl Sagan şi-a împărtăşit visul explorării spaţiale cu ajutorul unor vase cu pânze solare”, explică Bill Nye, directorul organizaţiei.
Acest vas poate marca un moment major în istoria explorării spaţiale, oferind primul prototip care reuşeşte să călătorească prin spaţiu fără a consuma combustibil.
LightSail2, aşa cum a fost numit prototipul, se deosebeşte de alte vehicule care au nevoie de lumina solară pentru a se deplasa. În aceste sens, prototipul foloseşte cinetic transferat de către razele solare. Deşi razele solare, formate din fotoni, nu au masă, ei exercită presiune prin radiaţiile pe care le emit. Astfel, pânzele largi ale navetei o pot capta şi folosi pentru propulsie.
SpaceX a anunţat că LightSail2 va fi lansat de la centru spaţial Kennedy din Florida în decursul acestei veri.
Citeşte şi: