Cel mai nou supercomputer se va întinde pe mai multe continente

19 05. 2019, 19:00
Cercetarea ştiinţifică contemporană produce o cantitate din ce în ce mai mare de informaţii, generând nevoia de noi super-computere care să analizeze respectivele date. O echipă internaţională, în care au fost cooptaţi cercetători din 11 ţări şi care a lucrat timp de 5 ani este gata să construiască un nou supercomputer care să depăşească performanţele actualului vârf de gamă, notează Live Science.
 
Science Data Procesor (SDP) are parte de o arhitectură unică, urmând ca cele două procesoare de mare putere să fie amplasate în două locaţii diferite. Unul va fi amplasat la radiotelescopul din Perth, Australia, şi celălalt la Observatorul Astronomic din Cape Town, Africa de Sud. 
 
Echipa care s-a ocupat de proiectarea componenetelor hardware, software şi a algoritmilor necesari a declarat că SDP va rula peste 600 de petabiţi de date anual. Trebuie făcută precizarea că un petabit echivalează cu un milion de gigabiţi. Pentru a înţelege cantitatea de date, comparaţia cercetătorilor sugerează că aceasta ar fi îndejuns încât să ocupe memoria a un milion de laptop-uri obişnuite.
 
Viteza noului supercomputer o va depăşi pe cea a actualului vârf de gamă, Summit, construit de IBM, cu aproximativ 25%, explică Maurizio Miccolis.
 
Oamenii de ştiinţă vor folosi noul supercomputer pentru a analiza în timp real datele oferite de observatoarele astronomice în timp real. 

Citeşte şi:

Americanii construiesc cel mai puternic supercomputer din lume

Cel mai mare supercomputer din lume a fost pus în funcţiune. Va imita creierul uman

Japonia pune în funcţiune cel mai puternic supercomputer creat vreodată pentru cercetarea fuziunii nucleare

Cum să construieşti un creier uman