Sateliţii Starlink, pe care vrea să îi lanseze SpaceX, ar putea fi un pericol pentru planetă
SpaceX a anunţat că va lansa miercuri primul lot de sateliţi artificiali Starlink, aceştia trebuie să formeze o constelaţie artificială care va facilita accesul la internet de mare viteză.
Deşi un astfel de efort pare să producă efecte pozitive, consolidând avansul tehnologic, unii oameni de ştiinţă sunt de părere că această lansare prezintă un risc ascuns. Mai exact, ei sunt de părere că, în cazul unui scenariu negativ, se poate declanşa fenomenul numit de către comunitatea ştiinţifică „sindromul Kessler”, notează Futurism.
Acest sindrom Kessler nu este de natură medicală, ci presupune un scenariu în care obiectele aflate pe orbita joasă a Terrei se ciocnesc şi produc resturi care impiedică părăsirea plantei. Mai simplu, scenariul propus de către cercetătorul NASA Donald Kessler, în 1979, pleacă de la presupunerea că sateliţii artificiali pe care i-am lansat de-a lungul timpului se pot ciocni şi că una din implicaţiile acestor ciocniri poate fi formarea unui „nor” din deşeuri care să graviteze în jurul planetei noastre.
Oficialii companiei SpaceX declară că un astfel de scenariu a fost luat în calcul atunci când au fost construiţi sateliţii. Soluţia pe care oamenii de ştiinţă o folosesc pentru a stopa producerea unei situaţii asemănătoare celei propuse de către Kessler implică plasarea constelaţiei tehnologice Starlink într-o orbită joasă, iar atunci când atracţia gravitaţională va trage sateliţii către suprafaţa planatei, ei vor fi incineraţi de frecarea cu aerul la intrarea în atmosferă.
„Trebuie să fim foarte atenţi la aceste situaţii”, a declarat Glenn Peterson, inginerul care a calculat că pot avea loc până la 67.000 de coliziuni anual.
Citeşte şi: