Conform unui studiu publicat recent în revista Maturitats şi care analizează impactului vârstei asupra fertilităţii şi sănătăţii bebeluşilor, decizia bărbaţilor de a avea copii la o vârstă mai înaintată are implicaţii negative asupra sănătăţii copiilor şi partenerelor, notează Medicalxpress.
„În timp ce este acceptat pe scară largă faptul că schimbările fiziologice care se produc în corpul femeilor după vârsta de 35 de ani au impact semnificativ asupra conceperii, sarcinii şi sănătăţii unui copil, faptul că o situaţie asemănătoare are loc şi în cazul bărbaţilor nu este luată în calcul”, explică Gloria Bechmann, autoare a studiului şi directoare a Centrului pentru Sănătatea Femeii din cadrul Universităţii Rutgers, New Jersey (Statele Unite).
Trebuie precizat că, în mediile academice şi de cercetare, nu există o definiţie general acceptată asupra a ce înseamnă paternitate avansată, limita inferioară fiind stabilită între 35-40 de ani. Studiile desfăşurate de-a lungul timpului arată că paternitatea bărbaţilor de peste 45 de ani a crescut cu 10% în decursul ultimilor 40 de ani.
Studiul arată că bărbaţii de peste 45 de ani care aleg să aibă un copil se confruntă cu o scădere a fertilităţii. De asemenea, o astfel de decizie implică şi riscuri crescute în ceea ce priveşte complicaţii care pot pune în pericol sarcina. În ceea ce priveşte nou-născuţii, aceştia au şanse mai mari să se nască prematur, să aibă o greutate scăzută la naştere şi să prezinte diferite malformaţii congenitale.
Bachamnn este de părere că sursa acestor riscuri este reprezentată de scăderea producţiei de testosteron care apare odată cu înaintarea în vârstă, precum şi scăderea calităţii materialului genetic. „În plus faţă de scăderea capacităţii de feritlizare, aceasta (scăderea calităţii materialului genetic) implică riscuri crescute asupra sarcinii atunci când fertilizarea este realizată cu succes”, explică aceasta.
Autoarea studiului este de părere că, spre deosebire de femei, bărbaţii nu sunt la fel de bine conştienţi de importanţa pe care sănătatea aparatul reproductiv o are în naşterea de copii sănătoşi şi că este de datoria medicilor să discute cu pacienţii asupra eventualelor probleme care pot apărea. De asemenenea, ea recomandă ca în cazurile în care bărbaţii vor să îşi amâne paternitatea să ia în calcul posibilitatea de a-şi depune materialul genetic într-o bancă specializată.
Citeşte şi:
Fertilitatea bărbaţilor scade considerabil după vârsta de 41 de ani
Avertismentul cercetătorilor: Nu mai folosiţi aplicaţii de fertilitate!