O echipă de cercetători germani a descoperit cum se formează ”aurul nebunilor”

05 05. 2019, 09:06
O echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul Helmholtz din Potsdam, parte din Centrul German pentru Ştiinţele Pământului (GFZ), a descoperit ca urmare a unor experimente faptul că concentraţia de aur din pirită este influenţată în mod direct de către cea de arsenic, conform Phys.org.
 
În crusta Pământului, aurul are o concentraţie de 2,5 părţi la miliard, iar pentru ca exploatarea economică a aurului să fie rentabilă din punct de vedere economic trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii. Acestea presupun ca, în cazul unui potenţiale mine, concentraţia să fie cu câteva mii de ori mai mare decât media şi să se afle aproape de suprafaţă. 
 
Zonele în care aurul nu poate fi găsit cu ochiul liber, acesta aflându-se în rocile de pirită, sunt numite depozite Carlin
 
Echipa de cercetători condusă de către Christof Kusebauch, autorul principal al studiului, a demonstrat că arsenicul joacă un rol crucial în extragerea aurului din rocile magmatice. Astfel, o concentraţie mare de arsenic în depozitele de tip Carlin însemană o mare concentraţie de aur care s-a unit cu piritele. De asemenea, forma piritelor de care aurul se uneşte se dovedeşte importantă în determinarea cantităţii de aur pe care aceasta poate să o încorporeze, o suprafaţă mai mare a acestui mineral permiţând acumularea de mai mult metal preţios.
 
Pentru a reproduce condiţiile din natură, cercetătorii au folosit compuşi carbonaţi bogaţi în fier şi soluţii sufurice pentru a sintetiza propiile pirite. „Marea provocare a proiectului a fost producerea şi creşterea unor pirite care să conţină aur şi arsenic suficient de mari pentru a le putea analiza”, a declarat Christof Kausebauch, autor al studiului.
 
Descoperirile făcute de către echipa de cercetători germani cu privire la formarea şi propietăţile depozitelor de tip Carlin pot fi folosite în vederea identificării şi exploatării unor noi zăcăminte de aur.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai mari zăcăminte de aur din lume

De unde provine aurul de pe Pământ?

Riscul pe care Ministrul Culturii îl vede dacă Roşia Montană intră în patrimoniul UNESCO

Descoperire neaşteptată în canalizările din Elveţia. De unde vin cele peste 43 de kilograme de aur?