Se pare că, potrivit specialiştilor din Japonia, se preconizează o scădere drastică pentru anul 2025 a numărului de persoane care se ocupă cu îngrijirea oamenilor în vârstă. De aceea, nevoia de a dezvolta roboţi independenţi, de asistenţă, care să aibă grijă de persoanele în vârstă, începe să aibă un caracter de urgenţă, potrivit Gândul.
În prezent, sunt câteva sisteme de ajutorare, însă modul în care funcţionează şi materialele din care sunt făcute îngreunează foarte mult procesul. Se încearcă folosirea materialelor de exterior mai fine, precum siliconul, şi crearea unor „articulaţii” mai flexibile.
Potrivit roboticianului Helge Wurdemann, de la Colegiul din Londra, noile prototipuri de roboţi care trebuie adaptate la nevoile umane trebuie „să fie mai siguri datorită proprietăţilor materialellor din care sunt făcuţi. Aceste tipuri de roboţi, cu rigiditate controlabilă şi mai delicaţi, par a fi promiţătoare în a obţine acurateţea şi repetabilitatea roboţilor colaborativi precum şi în interacţiunea sigură cu oamenii.”
Însă, una dintre cele mai mari provocări este cea a sistemelor de navigare speciale pentru roboţii care interacţionează cu oamenii. Ei funcţionează, însă nu sunt în totalitate siguri. De exemplu, un aspirator automat eşuează de multe ori să se întoarcă singur la platforma de încărcare a bateriei. Aşadar, un mediu al vieţii reale, cu obstacole şi lucruri neprevăzute, reprezintă o adevărată piedică în funcţionarea acestora.
Continuarea în Gândul.