Home » Știință » Consumul moderat de carne roşie creşte riscul de cancer intestinal. Cercetarea a fost realizată pe 500.000 de oameni

Consumul moderat de carne roşie creşte riscul de cancer intestinal. Cercetarea a fost realizată pe 500.000 de oameni

Consumul moderat de carne roşie creşte riscul de cancer intestinal. Cercetarea a fost realizată pe 500.000 de oameni
Publicat: 26.04.2019
Un studiu efectuat de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială din Marea Britanie susţine că un consum moderat al cărnii roşii sau procesate creşte riscul de dezvoltare al cancerului intestinal, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Agenţia guvernamentală britanică le sugera celor care consumă zilnic mai mult de 90 de grame de carne roşie procesată să micşoreze cantitatea la 70 de grame sau mai puţin, pentru a atenua riscul de îmbolnăvire. National Health Service, serviciul de asistenţă medicală de stat din Marea Britanie, descrie 90 de grame de carne roşie ca fiind „echivalentul a trei felii subţiri de friptură de miel sau de porc, unde fiecare bucată este de mărimea unei jumătăţi de bucată de pâine feliată”.

Cărnurile procesate sunt produse precum cârnaţii, bacon-ul şi şunca. Un mic dejun tipic britanic, care conţine doi cârnaţi tradiţionali şi două felii de bacon, conţine 130 de grame de carne.

Cercetarea a durat cinci ani şi a fost efectuată asupra a 500.000 de bărbaţi şi femei implicaţi în proiectul de studiu UK Biobank, descoperind că cei care se conformau indicaţiilor National Health Services şi consumau în jur de 76 de grame de carne roşie sau procesată pe zi, aveau un risc de cancer intestinal cu 20% mai mare decât cei care mâncau 21 de grame pe zi. Posibilitatea apariţiei bolii creştea cu 20% pentru fiecare bucată de şuncă sau bacon (care au aproape 25 de grame) mâncată de participanţi şi cu 19% pentru fiecare bucată groasă de carne rotisată sau parte comestibilă a unui cotlet de miel (care cântăreşte aproximativ 50 de grame).

Acelaşi studiu a mai descoperit că băutorii de alcool în cantităţi mai mari aveau predispoziţii la boli. Amatorii de alcool aveau un risc crescut de afecţiuni cu 24% faţă de cei care consumau băuturi alcoolice în cantităţi mai mici. Totuşi, consumul de fibre – întâlnite în produse precum cerealele sau pâinea – avea un efect protector. În luna ianuarie, o cercetare comandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat că fibrele au un rol protector şi împotriva bolilor de inimă.

Profesorul Tim Key, co-autor al studiului asupra cărnii şi expert în diete şi cancer al organizaţiei Cancer Research UK, a declarat că cercetarea a avut un element de proporţionare menit să verifice dacă participanţii raportează corect ceea ce au mâncat. Cercetările asupra dietelor întâmpină probleme deoarece participanţii uită adesea ce au mâncat sau nu spun adevărul.

Participanţii la studiul Biobank au vorbit despre dietele lor la începerea studiului. În timpul cercetării propriu-zise, ei au mai fost rugaţi să completeze un chestionar adiţional după fiecare trei sau patru luni, în care să detalieze ce au mâncat în ultimele 24 de ore. Specialiştii au descoperit că persoanele care mânâncă cele mai mari şi cele mai mici cantităţi de carne procesată tind să exagereze ceea ce consumă (sau ce nu consumă). Acest aspect a coincis cu o creştere mai abruptă a riscului decât în studiile efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi folosite de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială.

„Nu susţinem că recomandările agenţiei guvernamentale sunt greşite şi că ar trebui schimbate”, a spus Key. Profesorul afirmă că studiul, care a fost publicat în International Journal of Epidemiology, ar trebui să fie analizat în context cu alte cercetări în domeniu.

Key a mai declarat că există beneficii nutriţionale ale alimentului. „Carnea este importantă pentru fier. Ar trebui să luăm în considerare alte aspecte de sănătate dacă dorim să schimbăm indicaţiile. Mesajul principal pentru public este unul care întăreşte sfaturile guvernamentale, cele care ne spun că nu ar trebui să mâncăm prea multă carne roşie şi procesată.”, a spus profesorul.

Pe de altă parte, alcoolul creşte riscul de cancer intestinal şi nu are niciun beneficiu nutriţional. „Alcoolul este un lucru opţional, pe care nu trebuie să îl consumăm”, a adăugat Tim Key.

Doctorul Gunter Kuhnle, profesor asociat de nutriţie şi sănătate la Universitatea din Reading, a declarat că analiza legăturii dintre consumul de carne şi cancerul intestinal a fost foarte amănunţită şi a confirmat descoperiri asupra riscurilor din cercetări precedente. „Rezultatele acestui studiu pun la îndoială rolul principal al azotitului în cancerul colorectal: autorii au găsit diferenţe foarte mici între carnea roşie şi cea procesată în această cercetare, chiar dacă numai cea procesată conţine azotit”, a spus acesta. „Reducerea sau scoaterea subtanţei din produsele de carne ar avea un impact extrem de redus asupra riscului de cancer. Creşterea consumului de fibre, după cum arată acest studiu, ar avea efecte benefice mai mari”, a continuat Kuhlne.

„Prevederile agenţiei guvernamentale cu privire la carnea roşie şi cea procesată sunt sfaturi generale legate de sănătate, iar acest studiu este o prezentare a faptului că riscul de a dezvolta cancer intestinal scade cu cât reducem mai mult consuml de carne”, afirmă doctorul Julie Sharp, responsabilul pentru sănătate al organizaţiei Cancer Research UK.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase