Pericolul ascuns în perdelele din spitale. Pacienţii sunt expuşi la infecţii

22 04. 2019, 11:00
Cercetarea a inclus analizarea a 1.500 de mostre colectate de pe astfel de perdele din 625 de saloane, iar 22% dintre acestea au indicat prezenţa bacteriilor multirezistente. În 16% dintre cazuri, bolnavii erau purtători ai aceloraşi bacterii detectate pe perdele. Prelevarea de mostre s-a făcut la internare şi apoi periodic, până la şase luni, în funcţie de durata tratamentului primit de pacienţi, scrie Mediafax.
 
„Aceşti agenţi patogeni pot supravieţui pe perdele şi pot să fie transferaţi pe alte suprafeţe şi pe corpul pacientului. Având în vedere că aceste perdele sunt folosite peste tot, vorbim despre o problemă mondială”, a precizat Lona Mody, medic şi cercetător la Universitatea din Michigan, SUA, unul dintre autorii acestui studiu.
 
Rezultatele studiului, care urmează să fie publicate într-o revistă medicală, vor fi prezentate la Congresul european de microbiologie clinică şi maladii infecţioase, care are loc de sâmbătă până marţi, la Amsterdam, în Olanda.
 
Studiul a fost realizat în şase centre medicale din Michigan.
 
Potrivit rezultatelor, aproape 14% dintre mostre au arătat prezenţa enterococilor rezistenţi la vancomicină, peste 6% – bacterii Gram negative rezistente, aproape 5% – stafilococ auriu rezistent la meticilină, bacterii potenţial mortale.
 
Conform autorilor studiului, bacteriile au fost probabil transferate de pe perdele pe corpul pacienţilor, dar este posibil să se fi petrecut şi invers.
 
Mody a mai declarat că este nevoie în continuare de studii pe acest subiect.
 
„Ne dăm seama din ce în ce mai frecvent că mediul spitalicesc joacă un rol important în transmiterea agenţilor patogeni”, a mai spus medicul. „Practicile variază de la un spital la altul, dar, cel mai frecvent, aceste perdele sunt schimbate o dată la şase luni sau atunci când sunt foarte murdare”, a mai declarat aceasta.