„În ciuda a 250 de ani de cercetări, modul în care se formează descărcările electrice a rămas un mister. Procesul este total neaşteptat şi ne oferă mai multe indicii cu privire la formarea şi răspândirea fulgerelor”, a precizat Ningyu Liu, unul dintre autorii studiului.
Descoperirea, publicată recent în Nature Communications, este încă un pas înainte în rezolvarea problemei originii fulgerelor, scrie Science Daily.
Aceasta presupune că iniţierea descărcării electrice provine din partea de jos a norului, cu sarcină negativă şi urcă până în vârful norului, la sarcina pozitivă. Până acum, savanţii credeau că fenomenul are loc doar în sensul opus faţă de cel menţionat.
„Aceste descoperiri indică faptul că formarea descărcărilor electrice într-un nor pot fi mai bidirecţionale decât se credea anterior”, a precizat Julia Tilles, un alt membru al echipei de cercetare.
În colaborare cu o echipă de cercetare de la New Mexico Institute of Mining and Technology, cercetătorii au observat furtuni de descărcări electrice la Kennedy Space Center din Florida folosind undele radio care provin din interiorul norilor. O reţea de antene la sol au înregistrat undele radio, cu ajutorul cărora savanţii au putut să creeze o imagine detaliată a surselor radio şi să identifice fenomenul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un ofiţer a fost lovit de fulger de patru ori. Nu a ”scăpat” nici în mormânt
Ghid de supravieţuire. Cum puteţi scăpa cu viaţă dacă vă loveşte un fulger (Infografic)
Când rişti să fii lovit de fulger? Iată lista celor mai periculoase activităţi