O proteină ar putea fi cheia pentru a păstra pielea tânără, arată un nou studiu publicat în revista Nature de o echipă de cercetători japonezi.
Este vorba de proteina COL17A1, care nu este o „fântână a tinereţii veşnice”, dar care se pare că joacă un rol extrem de important împotriva îmbătrânirii pielii, potrivit
AFP.
Aceasta acţionează prin încurajarea competiţiei celulare, un proces cheie în menţinerea sănătăţii ţesuturilor, prin eliminarea celulelor slabe şi înmulţirea celor puternice.
Dar îmbătrânirea şi radiaţiile UV, inamicul pielii tinere, au ca efect epuizarea COL17A1. Iar când acest lucru se întâmplă, celulele slabe se înmulţesc, făcând pielea mai subţire, mai predispusă la leziuni, prelungindu-i perioada de vindecare.
Cercetătorii japonezi de la departamentul de Biologie a Celulelor Stem din cadrul Universităţii de Medicină şi Stomatologie din Tokyo, conduşi de profesorul Emi Nishimura, au efectuat studiul folosind cozi de şoareci, care au multe caracteristici comune cu pielea umană.
După ce au confirmat importanţa proteinei COL17A1, oamenii de ştiinţă au încercat să stimuleze proteina după epuizarea ei, căutând efectiv compuşi care ar putea declanşa în piele procesul anti-îmbătrânire.
Astfel, au izolat doi compuşi chimici, Y27632 şi apocinină, pe care i-au testat cu succes pe celulele pielii.
Aplicarea acestor substanţe pe pielea afectată a contribuit în mod semnificativ la repararea leziunilor, cei doi compuşi indicând modalităţi de „a facilita regenerarea pielii şi a reduce îmbătrânirea ei”, afirmă autorii studiului.