Realizarea a fost făcută la un vechi reactor nuclear de fuziune din San Diego prin inversarea orientării vasului care ţine plasma, scrie Futurism.
În ciuda rezultatelor promiţătoare, nu se ştie cu certitudine că modificare va pune bazele utilizării fezabile a energiei nucleare obţinută prin fuziune. Dar cel puţin este un exemplu de cercetare interesantă realizată cu echipament vechi.
Echipa de la San Diego, care şi-a descris cercetarea într-o nouă lucrare în jurnalul Physical Review Letters, a inversat orientarea camerei de plasmă a unui reactor tokamak numit DIII-D, care este operaţional din anii ’80.
Rezultatul a fost surprinzător: presiunea a crescut suficient pentru a acoperi necesităţile reacţiei de fuziune, cu niveluri de energie mai mari decât erau aşteptate. De asemenea, plasma era mai stabilă – aspect important când vine vorba de observarea reacţiilor de fuziune dintr-un tokamak.
Însă în practică, DIII-D nu poate atinge presiunea şi temperatura necesare pentru fuziune utilă folosită în energie, pentru că nu este suficient de mare.
Un experiment similar se poate face însă la un reactor mai mare şi mai modern, unde se speră la aceleaşi rezultate favorabile.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu
Sud-coreenii au doborât un nou record de fuziune nucleară
Savanţii au descoperit un proces care poate rezolva cea mai mare problemă a fuziunii nucleare
Are 14 ani şi a construit un reactor de fuziune nucleară acasă cu obiecte cumpărate de pe eBay