Oamenii se maturizează complet abia după 30 de ani, conform unui nou studiu
This browser does not support the video element.
Deşi vârsta standard la care o persoană este considerată adult este de 18 ani, cercetătorii spun că oamenii mai trec prin multe schimbări. Studiul arată că aceste schimbări pot avea efecte semnificative asupra comportamentului oamenilor tineri, făcându-i mai susceptibili la tulburările mintale, scrie The Independent.
Procesele care implică îmbunătăţirea conductivităţii dintre nervi, construirea reţelelor neurale şi eliminarea legăturilor nedorite încep din pântec şi continuă timp de zeci de ani.
Schimbările bruşte din creier sunt asociate cu comportamentul dificil al adolescenţilor, dar nu se termină odată încheierea acestei perioade.
„Spunem că o definiţie care stabileşte clar graniţa dintre copilărie şi maturitate pare din ce în ce mai absurdă”, a precizat Peter Jones, neurosavant la University of Cambridge, unul dintre autorii noului studiu. „Este o tranziţie mult mai nuanţată care are loc pe parcursul a trei decenii. Sistemelor precum cel de educaţie, de sănătate şi de justiţie le convine să aibă definiţii”, a adăugat acesta.
„Nu există copilărie apoi maturitate. Oamenii sunt pe un drum”, a mai spus cercetătorul.
Cercetătorii au mai discutat şi despre impactul pe care mediul îl are asupra condiţiei precum schizofrenia, care apare în urma unor mutaţii genetice complexe şi a unor influenţe externe.
Diagnosticele de schizofrenie sunt comune la adolescenţi şi la cei de 20 de ani, iar pe măsură ce creierul se maturizează, riscul psihozei scade.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Efectele abuzurilor din copilărie sunt la fel de puternice şi în perioada maturităţii
Adolescenţii care dorm prost pot avea un comportament periculos la maturitate
Ce păţeşti la maturitate dacă bei foarte mult alcool în perioada adolescenţei?