Ultima Thule, cel mai îndepărtat corp explorat de oameni de până acum, are o istorie extrem de complexă – FOTO

23 03. 2019, 00:05

Primele imagini pe care nava spaţială le-a trimis înapoi cu MU69, pe numele oficial, sugerau existenţa unei lumi în formă de om de zăpadă, cu un lob mai mare pe care echipa l-a numit Ultima şi unul mai mic numit Thule. Dar imaginile ulterioare au arătat că lobii arată mai degrabă a clătite sau hamburgeri şi nu a forme sferice, scrie Science News.

Prima hartă geologică a obiectului poate explica forma aplatizată. Aceasta arată movile distincte pe ambii lobi, a căror graniţă este vizibilă şi astăzi. Echipa condusă de Jeff Moore de la Ames Research Center al NASA crede că acestea reprezintă roci care s-au organizat într-un disc rotativ înainte de a se contobi într-un lob. Rotaţia ar fi putut împrăştia materialul în lob, aplatizându-l. „Discul se învârtea, de aceea avem forma de hamburger”, a precizat Moore.

Credit: NASA, JHU Applied Physics Laboratory, Southwest Research Institute, ESA

Coliziunea blândă plus corpul de Frankestein sugerează că planetezimalele precum Ultima Thule se formează din nori de praf şi rocă ce se contopesc  sub forţa propriei lor gravitaţii. Înainte de New Horizons, nu se ştia dacă aceste proto-planete se formează din prăbuşirea norilor sau din rocile mici care se apropie unele de altele pentru a forma unele mai mari.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Anul Nou începe istoric. Ultima Thule, cel mai îndepărtat obiect cosmic, este explorat astăzi

Cea mai bună imagine de până acum cu Ultima Thule, obiectul cosmic de la marginea Sistemului Solar

FOTO. Primele imagini cu Ultima Thule, cea mai îndepărtată lume care va fi studiată îndeaproape de sonda spaţială New Horizons

Cu noile fotografii, se confirmă că Ultima Thule este un obiect cosmic foarte bizar