Un nou pericol a fost depistat pentru astronauţi: din ce cauză se pot reactiva virusurile herpesului?
„Astronauţii NASA îndură săptămâni şi chiar luni de expunere la microgravitaţie şi radiaţie cosmică, să nu mai spunem de forţele extreme G la decolare şi reintrare”, a precizat Satish K. Mehta de la Johnson Space Center. „Această provocare fizică vine alături de alţi factori de stres, precum separarea socială, închiderea într-un spaţiu mic şi un ritm circadian dat peste cap”, a adăugat acesta.
Pentru a studia impactul fiziologic al zborului, echipa a analizat saliva, sângele şi urina prelevate de la astronauţi înainte, în timpul şi după misiune, scrie Phys.
„În timpul zborului a existat o creştere de nivel a hormonilor de stres precum cortizolul şi adrenalina, care sunt cunoscute pentru suprimarea sistemului imunitar”, a adăugat cercetătorul. Astfel, virusurile în stare latentă se pot reactiva.
„Până astăzi, 47 din 89 (53%) astronauţi în zborurile scurte cu navele spaţiale şi 14 din 23 (61%) astronauţi în misiunile mai lungi la Staţia Spaţială Internaţională au avut virusuri care dau herpes. „Aceste frecvenţe – dar şi cantitatea de virus sunt semnificativ mai mari în mostrele din timpul zborului decât cele de dinainte sau de după misiune”, a mai spus Mehta.
În total, 4 din cele 8 virusuri care dau herpesul au fost detectate, incluzând şi varietăţile responsabile pentru herpesul oral şi genital, varicelă, CMV şi EBV, care devin permanente dar nu au simptome când se instalează în copilărie.
Până acum totuşi, „doar şase astronauţi au dezvoltat simptome din cauza reactivării virale şi toate au fost minore”, a mai precizat Mehta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: