Chiar dacă sună ciudat, o infecţie obişnuită în timpul sarcinii, precum infecţia tractului urinar, poate creşte riscurile de autism şi depresie la viitorul copil, potrivit unui studiu de amploare efectuat în Suedia. Aceleaşi riscuri sunt şi dacă femeile au avut infecţii severe în timpul sarcinii, precum sepsis, gripă, pneumonie sau meningită.
Cercetătorii de la University of Washington School of Medicine din Seattle (SUA) şi Sahlgrenska Academy din Gothenburg (Suedia) au analizat 1,8 milioane de copii născuţi în Suedia între 1 ianuarie 1973 şi 31 decembrie 2014. Unii dintre aceştia au fost observaţi până la vârsta de 41 de ani, folosind registrele de bază ale populaţiei, potrivit
IFL Science.
Nu este prima dată când depresia şi tulburarea de spectru autist sunt legate de condiţiile din uter. În trecut, alţi oameni de ştiinţă au identificat corelaţii între sezonul de naştere (şi mai târziu infecţia gripală maternă) şi schizofrenie, deşi studii suplimentare au produs un mix de rezultate. De asemenea, studiile anterioare au descoperit legături între infecţiile specifice (precum citomegalovirus şi herpes) şi anumite tulburări psihiatrice.
Anulând efectele perioadei naşterii, vârsta şi sănătatea mamei şi factorii de risc (precum fumatul şi diabetul), cercetătorii au descoperit un risc de 79% de tulburare de spectru autist şi de 24% de
depresie la indivizii ale căror mame au primit tratamente în spital pentru
infecţii în timpul sarcinii. De asemenea, a fost detectat un risc crescut de suicid la adulţii care au fost expuşi la infecţii în uter.
Mai mult, nu a contat dacă infecţia mamei a fost severă, precum sepsis, gripă, pneumonie sau meningită, sau uşoară, precum
infecţia urinară.
Cercetarea nu a scos la iveală niciun risc asociat cu tulburarea bipolară sau psihozele (de exemplu schizofrenia), afecţiuni monitorizate de asemenea de autorii studiului.
În ciuda faptului că studiul a dezvăluit o corelaţie importantă, nu a explicat şi de ce aceasta există. Cercetătorii au făcut referire la un alt studiu, efectuat pe şoareci, care a arătat că infecţiile şi inflamaţiile apărute în sarcină afectau producerea de
serotonină placentară şi dezvoltarea
neuronilor serotoninergici la făt. Ei suspectează că anumite proteine inflamatorii pot schimba expresia genei în celulele creierului fătului.
„Rezultatele noastre nu pot exclude posibilitatea unui risc crescut pentru condiţii psihopatologice ca rezultat al unei ‘lovituri’ duble: o leziune a creierului inflamat al fătului pe fondul unei predispoziţii genetice”, afirmă conducătoarea studiului, Verena Sengpiel, profesor asociat de obstretică şi ginecologie la Sahlgrenska Academy. Aceasta a recomandat viitoarelor mame să ia măsuri pentru a preveni infecţiile în sarcină, după cea de a se vaccina împotriva gripei.
Studiul a fost publicat în jurnalul JAMA Psychiatry în 6 martie.