NASA a observat un fenomen fascinant pe Lună. Ce se întâmplă cu apa poate ajuta la colonizarea satelitului nostru natural

17 03. 2019, 19:00

Savanţii au observat moleculele de apă care se mişcă pe măsură ce suprafaţa Lunii se încălzeşte în timpul ciclului diurn al Lunii. Cercetătorii au plecat de la premiza că sursa principală de apă – ionii de hidrogen de la vântul solar – ar fi întreruptă atunci când Pământul se află între satelit şi Soare. Dar noua descoperire nu a găsit nicio descreştere în acea perioadă, sugerând că Luna ar avea o sursă de apă mai sustenabilă decât se considera anterior, scrie Futurism.

Descoperirea este descrisă într-o lucrare publicată în Geophysical Research Letters de cercetătorii de la John Hopkins Applied Physics Laboratory şi Goddard Space Flight Center din Maryland. Data a fost colectată de LAMP (Lyman Alpha Mapping Project), un spectrograf ultraviolet care cartează reflexiile lungimilor de undă de pe suprafaţa Lunii.

„Acesta este un rezultat important cu privire la apa Lunii, un subiect fierbinte întrucât programul spaţial al ţării noastre revine la explorarea satelitului”, a precizat Kurt Retherford, investigator principal la instrumentul LAMP şi cercetător la Southwest Research Institute din San Antonio, Texas. „Am convertit recent lumina pentru a măsura semnalele reflectate pe partea văzută a Lunii cu o precizie mai mare, permiţându-ne să monitorizăm mai bine unde este prezentă apa şi în ce cantitate”, a adăugat savantul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că pe Lună a putut exista viaţă

Reuşita chinezilor se transformă în eşec. Ce s-a întâmplat cu prima plantă ce a crescut pe Lună

Lunile pot avea luni la rândul lor? Un nou studiu susţine că este posibil

Super Luna de Zăpadă, fenomen unic în 2019, va fi vizibilă astăzi în România