Pentru a ajunge la temperatura de aproape 0 absolut, savanţii au încorporat mici bucăţi de metal pe cip care acţionează precum congelatoare magnetice. Atunci când savanţii activează şi dezactivează câmpurile magnetice, aceste mici congelatoare, realizate din indiu, ajută la răcirea electronilor cipului la circa 420 de microkelvini, scrie Science News.
Alte materiale au fost aduse la temperaturi mult mai mici decât acestea. Norii de atomi au fost răciţi la a un trilion parte dintr-un grad kelvin. Dar norii de atomi sunt mai uşor de răcit decât cipurile electronice, care au nevoie de interacţiuni externe pentru a opera şi au curenţi care trec prin ele care generează căldura.
Ajungerea la condiţii extrem de reci ar îmbunătăţi anumite aplicaţii, precum computarea cuantică, în care savanţii fac calcule prin îmbunătăţirea fizicii unei lumi atomice minuscule. Temperaturile mari fac ca particulele să se agite, ceea ce duce la obturarea proprietăţilor cuantice. Astfel, multe computere cuantice sunt răcite, dar chiar şi aceste temperaturi apropiate de zero absolut pot permite particulelor să reţină proprietăţi cuantice pentru o mai bună perioadă de timp.
„Capacitatea de a atinge aceste temperaturi poate scoate la iveală efecte neaşteptate”, a precizat Nikolai Yurttagul de la Deft University of Technology din Olanda în timpul conferinţei de presă a evenimentului desfăşurată pe 5 martie. Spre exemplu, în trecut, noi recorduri de răcire le-au permis savanţilor să descopere fenomenul de superconductivitate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fizicienii au descoperit un tip exotic de electroni care se rotesc precum planetele
Cea mai scăzută temperatură din Univers a fost obţinută în laborator
Polul frigului: care este cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată pe Pământ?