Experţii cred că sonda a atins roci tari sau pietriş. Deşi echipa de la Centrul Aerospaţial German (DLR) care a creat sonda a proiectat-o pentru a înlătura micile pietre, au decis să nu rişte, scrie Futurism.
„Este încă sănătoasă, dar viaţa ei este limitată în termeni de operaţiuni pe care le pot face înainte să se uzeze, deşi nu suntem îngrijoraţi că s-ar putea rupe”, au precizat cei de la DLR.
Sonda s-a lovit de un obstacol şi s-a oprit la o înclinare de 15 grade. Vestea vine după ce echipa a trebuit să amâne operaţiunea tot din cauza unei dificultăţi tehnice.
Deocamdată, echipa se va rezuma la colectarea mai multor date şi la analizarea „unui număr mare de imagini” realizate de braţul mare al landerului InSight. Potrivit celor de la DLR, sonda se va opri din săpat pentru circa două săptămâni. „Odată ce avem toate datele, vom decide cum să continuăm”, au adăugat aceştia.
Există totuşi şi o veste bună. Instrumentele termice ale sondei nu s-au răcit atât de mult pe cât se temeau atunci când o umbră a trecut peste InSight în urma eclipsei cu una dintre cele două luni ale lui Marte – ceea ce înseamnă că datele adunate de sondă vor rămâne de încredere chiar şi fără foarte multă calibrare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Misiunea istorică InSight, de studiere a ”inimii lui Marte”, va fi lansată pe 5 mai
Sonda InSight de pe planeta Marte şi-a făcut primul selfie
Prima imagine clară realizată de sonda InSight pe Marte
Landerul InSight de pe Marte a fost văzut pentru prima dată din spaţiu – FOTO