„Somnul este esenţial pentru sistemul de înlăturare a resturilor din creier, iar acest studiu arată că, cu cât este mai adânc somnul, cu atât este mai bine”, a precizat Maiken Nedergaard, co-directoare a Center for Translational Neuromedicine de la University of Rochester Medical Center (URMC) şi autor principal al studiului. „Aceste descoperiri adaugă la setul de dovezi conform cărora calitatea somnului şi lipsa odihnei pot prezice apariţia demenţei şi bolii Alzheimer”, a adăugat cercetătoarea.
Studiul, care apare în jurnalul Science Advances, indică faptul că activitatea lentă şi stabilă a creierului şi a sistemului respirator asociată cu somnul non-REM este optimă pentru funcţionarea sistemului glimfatic, procesul unic al creierului de a înlătura „deşeurile”, scrie Medical Xpress.
În cadrul cercetării, cercetătorii au efectuat experimente pe şoareci care au fost anesteziaţi în şase moduri. Sub anestezie, cercetătorii au urmărit activitatea creieierului, a sistemului cardiovascular şi a procesului de curăţare.
„Undele sincronizate ale activităţii neurale în timpul somnului adânc, în special în activarea tiparelor care se deplasează din partea anterioară a creierului spre partea posterioară, coincid cu ceea ce este cunoscut cu privire la fluxul de lichid cefalorahidian prin ţesutul creierului care curăţă resturile.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Musculiţele de oţet nu au nevoie de somn pentru a trăi o viaţă îndelungată
Cinci mituri despre somn, contrazise de ştiinţă
Demonul de pe piept şi alte explicaţii despre paralizia în somn