Cazul medical bizar în care sângele unui bărbat a devenit lăptos
Omul de 39 de ani a ajuns la urgenţe după ce a avut simptome de ameţeli, vărsături şi dureri de cap. Are diabet şi a luat mai multe medicamente pentru a trata condiţia, dar nu le lua în mod regulat cum ar fi trebuit, scrie Live Science.
Omul şi-a pierdut cunoştinţa în spital şi a avut nevoie de un tub pentru a putea respira. Testele au scos la iveală că omul avea niveluri extrem de ridicate de trigliceride în sânge. Nivelul de 150 de miligrame per decilitru (mg/dL) este considerat maximul sănătos, iar nivelul de 500 mg/dL este „foarte ridicat”. Nivelul de trigliceride al omului depăşea 14.000 mg/dL.
Nivelul era atât de mare încât sângele a căpătat un spect lăptos, conform precizărilor lui Philipp Koehler şi Matthias Kochanek de la Spitalul Universitar din Cologne, Germania, care a tratat pacientul.
Un nivel atât de mare poate cauza inflamarea pancreasului, sau pancreatită, o afecţiune extrem de severă. De asemenea, bărbatul avea cetoacidoză diabetică, o complicaţie a diabetului care are loc atunci când organismul procesează lipidele într-o ritm alert, ceea ce duce la acumularea de acizi în sânge.
Atunci când un pacient are un nivel ridicat de trigliceride, doctorii pot folosi aparate pentru filtrarea celulelor din sânge. Dar atunci când doctorii au încercat procesul, maşina s-a înfundat din cauza nivelului prea mare. La a doua încercare, s-a produs acelaşi lucru. Atunci, doctorii au apelat la sângerarea terapeutică. Au eliminat un litru de sânge din corpul omului şi l-au înlocuit cu celule roşii şi plasmă de la un donator. Nivelul de trigliceride a început să scadă, astfel că doctorii au mai eliminat un litru, înlocuindu-l cu fluide.
După două zile, nivelul de trigliceride era suficient de scăzut pentru ca aparatura de filtrare să funcţioneze fără să se înfunde. După cinci zile, doctorii au putut scoate tubul de respirat. Omul nu a avut simptome neurologice şi s-a putut reface.
Autorii au speculat că nivelul foarte ridicat de trigliceride a fost cauzat de o combinaţie de rezistenţă la insulină, obezitate, regim alimentar necorespunzător şi un diabet tratat insuficient. Analizele au arătat şi că pacientul are un marker genetic ce este asociat cu un nivel crescut de trigliceride, care ar fi contribuit la cazul său.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Poţi face „pietre la creier”? Un caz medical extrem de rar uimeşte lumea medicală
Caz medical rar în Statele Unite: de ce rinichiul unei femei a început să se deplaseze