Supernovele au confirmat o teorie fundamentală cu privire la evoluţia Universului
Observaţiile asupra stelelor care explodează (supernovelor) indică nu numai că Universul se extinde, ci şi că expansiunea accelerează, scrie Science News.
Pentru a verifica dacă expansiunea are loc în acelaşi ritm în mai multe regiuni din Univers, savanţii au studiat mai mult de 1.000 de supernove de tipul 1a, care detonează cu o strălucire cunoscută. Prin măsurarea gradului de întindere al luminii pe măsură ce spaţiul se extinde, cercetătorii pot estima cât de rapid se măreşte cosmosul. Apoi, datele din diferite regiuni sunt comparate.
Chiar şi în cazul Universului în extindere uniformă, vor exista unele erori în date folosind simulările computerizate. „Este dificil să faci ca simulările să aibă toţi parametri corecţi”, a precizat Dragan Huterer de la University of Michigan. Aşadar, Huterer şi colegii săi au folosit o versiune mixtă a datelor cu supernove, o tehnică pe care Huterer o consideră mai de încredere.
Rezultatele confirmă înţelegerea cosmologilor asupra Universului. Conform teoriei inflaţiei, Universul s-a extins extrem de rapid imadiat după Big Bang. Se considera că expansiunea a avut loc uniform în toate direcţiile, de altfel, la fel ca acum, după 13,7 miliarde de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În căutarea Planetei 9, savanţii găsesc un obiect la fel de interesant
300.000 de noi galaxii au fost descoperite. Noua hartă a Universului