Până în prezent, specialiştii au descoperit multiple dovezi ale faptului că planeta Marte a deţinut cândva toate condiţiile necesare vieţii, inclusiv un sistem de văi cu râuri.
În cadrul unei serii de imagini furnizate de camera High-Resolution de la bordul sondei Mars Express (ESA) pot fi observate semne clare ale râurilor ce au existat cândva pe planetă. Zona prezentată în noile imagini se află în sudul zonei muntoase de pe Marte, la est de craterul Huygens şi la nord de bazinul Hellas, scrie Science Alert.
Credit foto: NASA
Zona este una dintre cele mai vechi suprafeţe de pe Marte, cuprinsă între 3,5 – 4 miliarde de ani vechime. De asemenea, zona abundă de cratere. Morfologia văii cu râuri este dendritică, ce prezintă practic ramificaţii precum cele ale unui arbore. Conform topografiei observate în imagini, se pare că apa curgea din zonele înalte situate în partea stângă a imaginii către zonele mai joase aflate în partea dreaptă. Acestea râuri ar fi existat în urmă cu miliarde de ani, iar ceea ce putem observa în prezent sunt eroziuni ale apei. Sistemul de râuri de pe Marte este similar cu cele de pe Pământ.
Credit- ASA MGS MOLA Science Team
Unul dintre exemple fiind râul Yarlung Tsangpo din zona Tibetului, ce prezintă aceleaşi trăsături dendritice precum cele de pe Planeta Roşie. În cadrul unui comunicat de presă, ESA a afirmat că zonele erodate de pe Marte au fost realizate de curgerea apei râurilor, dar şi a ploilor masive.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au găsit urme ale unor inundaţii pe Marte. ”Nu a fost un simplu râu”