Melina Thevenot, cercetătoare germană, a făcut descoperirea în timp ce lucra la proiectul numit Backyard Worlds: Planet 9 condus de NASA. Cunoscută drept LSPM J0207+3331 sau J0207, steaua pitică era, conform studiilor anterioare, o pitică cenuşie rece, dar s-a dovedit a fi ceva mai mult decât atât, scrie Fox News.
„Atunci când Melina a realizat alte investigaţii, a descoperit că deşi obiectul avea luminozitate în infraroşu însemnată, nu era o pitică cenuşie”, a precizat Adam Schneider, savant la Arizona State University. „Echipa s-a uitat mai atent şi am determinat că a fost probabil o pitică albă cu exces de infraroşu”, a adăugat acesta.
Inelele sunt alcătuite cel mai probabil din praf fierbinte, realizat din ruperi continue ale planetezimalelor care orbitează steaua. Totuşi, având în vedere vârsta şi temperatura mică a J0207, inelele rămân un mister.
„Multe dintre modelele create de savanţi explică faptul că inelele din jurul piticelor albe există doar pentru circa 100 de milioane de ani, astfel că aceasta este o provocare pentru premizele noastre cu privire la modul în care evoluează sistemele planetare”, a precizat John Debes, astronom la Space Telescope Science Institute din Baltimore.
Studiul a fost publicat în Astrophysical Journal Letters.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un obiect spaţial descoperit recent, cu o orbită stranie, ar putea dezvălui existenţa Planetei 9
Două noi dovezi susţin cu certitudine că Planeta 9 chiar există în sistemul nostru solar