Detectoarele de unde gravitaţionale ale LIGO vor primi o ”îmbunătăţire cuantică” care le va face mult mai eficiente

24 02. 2019, 19:00

Începând cu 2024, detectorul îmbunătăţit, cunoscut ca Advances LIGO Plus, va folosi o regulă cuantică, numită principiul incertitudinii Heisenberg, pentru a îmbunătăţi capacitatea maşinii de a detecta unde în spaţiu timp. Acest principiu enunţă că este imposibilă măsurătoarea precisă a unor anumite proprietăţi, precum poziţia şi mişcarea unui obiect, în acelaşi timp, scrie Science News.

La LIGO, acest lucru se traduce prin mişcarea de „du-te vino” a luminii pe care savanţii o monitorizează pentru a detecta undele gravitaţionale. La ambele detectoare ale observatorului, localizate în Livingston, Louisiana şi Hanford, Washington, lumina laserului sare înainte şi înapoi în două braţe lungi de 4 kilometri dispuse în forma literei L. Pentru a determina dacă o undă gravitaţională trece prin el, savanţii măsoară luminozitatea luminii unde braţele se întâlnesc, iar impulsurile se recombină.

Datorită mecanicii cuantice, acea lumină variază în două moduri: în faza sa, adică în sincronizarea undei optice şi în amplitudinea sa, cea care determină intensitatea luminii. Această variaţie afectează măsurătorile, făcând mai dificilă înregistrarea semnelor subtile ale unei unde gravitaţionale. Astfel că la următoarele măsurători (până la îmbunătăţirea de peste 5 ani) care vor începe în aprilie, cercetătorii vor folosi lumina cuantică „comprimată”, în care fluctuaţiile în faza luminii descresc. Ca rezultat, LIGO va captura mai bine undele cu frecvenţe mai înalte.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii din cadrul LIGO au putut auzi, pentru prima dată, sunetele provocate de activitatea undelor gravitaţionale – VIDEO

Experţii din cadrul LIGO au detectat un nou tip de unde gravitaţionale

Observatorul de unde gravitaţionale ”LIGO” poate să şi creeze unde, nu doar să le detecteze

Pentru a treia oară în acest an, senzorii din cadrul LIGO au detectat unde gravitaţionale. Descoperirea oferă informaţii despre modul în care se deplasează găurile negre