Descoperire surprinzătoare în vecinătatea Pământului. ”Este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân”
Datorită proximităţii de Sistemul Solar, roiul stelar este perfect pentru mai multe tipuri de studii astronomice, precum perturbarea roiurilor, măsurarea câmpului gravitaţional al Căii Lactee şi pentru o cunoaştere mai bună a populaţiilor de exoplanete. În studiul lor, autorii au folosit date de la satelitul Gaia al ESA.
Galaxia noastră are roiuri stelare de dimensiuni şi vârste variabile, dar toate, indiferent de originea şi vârsta lor, sunt supuse forţelor gravitaţionale de-a lungul orbitei lor în Calea Lactee, scrie Phys.
„Multe roiuri stelare din discul galactic se dispersează rapid după naşterea lor întrucât nu conţin suficiente stele pentru a crea ‘un lipici’ gravitaţional. Chiar şi în imediata apropiere a Sistemului Solar sunt, totuşi, câteva roiuri cu suficientă masă stelară pentru a rămâne legate pentru mai multe sute de milioane de ani. Astfel, în principiu, vestigii ale roiurilor pot exista în Calea Lactee”, a precizat Stefan Meingast, autorul principal al studiului.
„Este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân”
Mulţumită preciziei măsurătorilor Gaia, autorii pot măsura mişcarea tridimensională a stelelor în spaţiu. După ce au analizat atent distribuţia stelelor apropiate care se mişcă împreună, un anumit grup de stele, necunoscut şi nestudiat până atunci, a atras atenţia cercetătorilor. Era un grup de stele care arăta exact trăsăturile specifice ale unui roi stelar născut împreună, dar împrăştiat de câmpul gravitaţional al galaxiei.
„Identificarea râurilor discului este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân. Astronomii se uitau la şi prin acesta de multă vreme, întrucât acoperea o mare parte din cerul sudic, dar abia acum realizează că este acolo, că este imens şi că este şocant de aproape de Pământ”, a precizat João Alves, al doilea autor al lucrării. „Găsirea acestor lucruri aproape de casă este un lucru foarte util, înseamnă că lumina lor nu este slabă şi nu este afectată pentru alte explorări mai detaliate”, a adăugat cercetătorul.
Din cauza limitării de sezitivitate a satelitului Gaia, observaţiile au inclus doar 200 de surse. O extrapolare a acestora sugerează că râul are cel puţin 4.000 de stele, făcând ca structura să fie mai masivă decât alte roiuri cunoscute din vecinătatea Sistemului Solar.
De asemenea, autorii au determinat că vârsta roiului este de aproximativ un miliard de ani. Astfel, a completat 4 orbite în jurul galaxiei, suficient timp pentru a dezvolta structura alungită – consecinţa interacţiunii gravitaţionale cu discul Căii Lactee.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: