Folosind un dispozitiv care imită grosimea variabilă a tractului, cercetătorii au studiat comportamentul spermatozoizilor în regiunile înguste, unde celulele înfruntă curenţii de fluide. Înotătorii mai rapizi şi mai puternici au şanse mai mari de a trece peste astfel de obstacole, în timp ce înotătorii mai slabi sunt înlăturaţi, conform unui studiu publicat pe 13 februarie în Science Advances.
„Joncţiunile înguste ale tractului acţionează ca bariere” pentru înotătorii slabi, a precizat Alireza Abbaspourrad, biofizician la Cornell University şi coautor al studiului. Rezultatele sugerează că aceasta este o modalitate de selecţie a celor mai sănătoase celule sexuale masculine, scrie Science News.
Prin simulări computerizate şi teste asupra spermei, Abbaspourrad şi colegii au găsit că cele mai rapide celule, atunci când sunt oprite de curent într-o zonă îngustă, ajung la perete şi înoată de-a lungul acestuia pentru a încerca din nou intrarea. Efectuată în mod repetat, mişcarea capătă un tipar în formă de fluture. Şansele unui spermatozoid de a trece depind de viteza fluidului şi de capacitatea de înot a celulei.
Se ştie că în regiunile înguste, fluidul curge mai rapid, astfel că spermatozoizii trebuie să sprinteze pentru a trece. În noul studiu, cercetătorii au putut investiga mişcarea celulelor în funcţie de anduranţă şi viteză, fiind nevoie de ambele abilităţi în tractul reproducător feminin.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
7 lucruri inedite despre spermă – FOTO
Ce alimente trebuie să consume bărbaţii pentru a avea spermatozoizi vioi?
Care este cea mai simplă metodă de stimulare a fertilităţii masculine?