Peste 400 de studii ştiinţifice ar putea fi retrase deoarece organele utilizate ar fi provenit de la prizonieri chinezi

08 02. 2019, 09:06

Studiul realizat de cercetătorii australieni, publicat în jurnalul BMJ Open, prezintă o faţă nevăzută a eticii ştiinţifice. Specialiştii au analizat lucrările ştiinţifice publicate din ianuarie 2000 până în aprilie 2017, scrie Fox News. 

Ei au identificat că în 445 de studii au fost implicate 85.477 de transplante. În 92,5% dintre cazuri nu a fost raportat dacă organele au fost sau nu prelevate de la prizonieri executaţi, iar în 99% nu a fost raportat dacă sursa şi-a oferit acordul pentru transplantare. 

Cercetătorii australieni au mai descoperit că  două organizaţii au refuzat publicarea cercetărilor ce implicau prizonieri executaţi. Journal of Maerican Transplantation şi The Transplantation Society au luat, de asemenea, decizii discutabile privind publicarea lucrărilor. „În prezent, există o serie de cercetări neetice. Cerem retragerea şi investigarea fiecărei lucrări”, au scris cercetătorii în concluziile studiului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Organe fără de care corpul uman nu poate supravieţui
 
Demersul care are potenţialul de a salva nenumărate vieţi: spaţiul poate oferi condiţiile necesare pentru printarea 3D a organelor
 
„Fabrica de organe umane”. Cum arată nasurile şi urechile realizate în laborator (VIDEO)
 
Să inventăm noi organe umane: un designer a imaginat organe hibride cu „superputeri” (VIDEO)