Savanţii au reuşit (probabil) să afle cum funcţionează LSD-ul

03 02. 2019, 16:00

De la descoperirea sa în 1938, halucinogenul LSD (ditelamida acidului lisergic) a contrariat savanţii. Ştiau că substanţa are un efect profund asupra oamenilor, ducând la halucinaţii şi la o stare modificată a conştiinţei, dar nu ştiau de ce, scrie Futurism.

În cadrul studiului, care a fost publicat în jurnalul PNAS pe 28 ianuarie, cercetătorii au dat LSD celor 25 de voluntari ai experimentului, în timp ce activitatea cerebrală le era monitorizată. Le-a fost administrată şi ketanserină, un medicament care blochează receptorii serotoninei, un neurotransmiţător care a fost suspectat pentru rolul său jucat în experienţa dată de halucinogen.

Atunci când participanţii au răspuns la un chestionar care determina dacă cineva era influenţat de LSD, au găsit că cei care au luat ketanserină nu simţeau efectele LSD-ului.

Un alt rezultat interesant a fost că scanările au arătat că LSD-ul întrerupe un circuit important între patru părţi ale creierului, inclusiv talamusul, care acţionează ca un filtru de informaţie. Astfel, halucinogenul a permis un flux mai mare de informaţii prin talamus către alte regiuni ale creierului.

Acum că există o mai bună înţelegere a modului în care LSD-ul afectează creierul, cercetătorii cred că pot folosi această informaţie pentru a studia tulburările care produc aceleaşi efecte ca halucinogenul, precum depresia sau schizofrenia.

„Ne apropiem de înţelegerea complexităţii a ceea ce se întâmplă cu LSD-ul în creier, iar acest lucru este important dacă vrem să dezvoltăm noi tratamente”, a precizat Katrin Preller, autoare studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descoperit mecanismul uimitor prin care LSD-ul schimbă percepţia. Posibilele efecte terapeutice ale halucinogenului

Experimentul controversat finanţat de NASA: un neurolog faimos a drogat delfinii. Care au fost scopul şi urmările ”studiului”

Un studiu recent a ajuns la concluzia că visele lucide se aseamănă cu experienţele psihedelice date de halucinogene

Cercetătorii au găsit prima dovadă că psihedelicele induc într-adevăr o altă stare a conştiinţei