De asemenea, demersul poate ajuta şi oamenii care nu pot vorbi, precum cei cu scleroză laterală amiotrofică sau cei care se recuperează după un atac cerebral, scrie Tech Xplore.
Descoperirea a fost descrisă în detaliu în noul număr al Scientific Reports publicat pe 29 ianuarie.
„Vocile noastre ne ajută să creăm legături cu prietenii şi familia, de aceea pierderea capacităţii de vorbire este atât de devastatoare”, a precizat Nima Mesgarani, autor principal al studiului. „Cu ajutorul acestui studiu, avem posibilitatea de a restaura această capacitate. Am arătat că, cu tehnologia potrivită, gândurile acestor oameni pot fi decodificate şi înţelese de orice ascultător”, a adăugat cercetătorul.
Realizarea acestui lucru a fost dificilă. Primele eforturi de a decodifica semnalele cerebrale de Mesgarani şi de alţii s-au concentrat pe simple modele computerizate care analizau spectrogramele – reprezentări vizuale ale frecvenţelor de sunet. Dar pentru că această abordare a eşuat în a produce vorbit inteligibil, echipa a folosit un algoritm de computer care sintetizează vorbitul după ce a fost antrenat cu înregistrări ale vorbitului.
„Este aceeaşi tehnologie folosită de Echo al Amazon şi Siri de la Apple care oferă răspunsuri verbale la întrebările noastre”, a mai precizat Mesgarani.
Deşi proiectul este la început, fiind redate doar cuvinte şi expresii simple, echipa are în plan testarea cu propoziţii şi cuvinte mai complicate. În ultimă instanţă, cercetătorii speră ca sistemul lor să facă parte dintr-un implant care traduce gândurile purtătorului direct în cuvinte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Au conectat creierele a trei persoane pentru a-şi putea transmite unul altuia gândurile
Premieră în neuroştiinţe: cercetătorii au putut urmări un gând care se ”mişca” prin creier