În demersul savanţilor de a rezolva bizareriile fuziunii nucleare, un tip de reacţie atomică ce ar genera cantităţi vaste de electricitate ieftină şi ecologică, aceştia întâmpină unele probleme. Una dintre probleme este aceea că plasma din interiorul reactorului se poate comporta imprevizibil, oprind fuziunea şi avariind echipamentele. O rezolvare a problemei a fost de a propulsa „granule” în plasmă folosind gaz comprimat. Acestea ar funcţiona precum o rafală a unei carabine care ajută la aplanarea şi redistribuirea energiei plasmei înainte de apariţia unei perturbări în plasmă, scrie Futurism.
Dar pentru reactoarele mai mari precum ITER, un reactor experimental în construcţie în Franţa, sistemele propulsate cu gaz nu pot pătrunde suficient de adânc sau nu pot fi lansate suficient de repede pentru a preveni perturbările.
De aceea, o echipă de savanţi de la Princeton Plasma Physics Laboratory au decis să construiască un tun pe şină (railgun).
Numit EPI (electromagnetic particle injector), acesta poate trage materialul în plasma care este aproape de a strica un experiment de fuziune. Este mult mai rapid decât un sistem alimentat cu gaz, conform studiului publicat recent în jurnalul Nuclear Fusion.
Este puţin spaţiu de eroare în experimentele cu fuziune. La ITER un sistem de prevenire a perturbării va trebui să acţioneze într-un interval de 20 de milisecunde. Sistemele alimentate cu gaz ar fi capabile de un timp de răspuns de 30 de milisecunde, în timp ce noul EPI, dacă va fi implementat la ITER, va avea un timp de reacţie de doar 10 milisecunde.
Totuşi, existenţa sistemului nu poate garanta că fuziunea nucleară va deveni uşor de obţinut şi fezabilă, dar ajută la rezolvarea unei probleme din multe care constă în realizarea la scară reală a viitoarelor reactoare care se doresc fezabile şi funcţionale având ca model reactoarele experimentale de dimensiuni mici de acum.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu
Savanţii au descoperit un proces care poate rezolva cea mai mare problemă a fuziunii nucleare