De asemenea, noile date furnizează informaţii şi cu privire la însăşi steaua neutronică. O lucrare care descrie studiul, condus de astronomii de la Penn State University, a apărut recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
„Vântul stelar este un flux rapid de material – compus din protoni, electroni şi atomi de metal – ejectate de stele”, a precizat Pragati Pradhan, conducătorul studiului. „Acest material îmbogăţeşte mediul înconjurător al stelei cu metale, energie cinetică şi radiaţie ionizantă. Este materia-sursă pentru formarea stelelor. Până în ultimul deceniu, se credea că vânturile stelare sunt omogene, dar aceste date de la Chandra oferă dovezi directe ale faptului că vânturile stelare sunt populate de grămezi dense”, a adăugat astronomul.
Steaua neutronică observată este parte dintr-un sistem binar – această stea extrem de densă şi o supergigantică roşie, scrie Science Daily.
„În această lucrare, vedem o scădere a radiaţiilor X de la steaua neutronică şi o linie proeminentă a spectrului de radiaţie X al fierului – două semnături care susţin natura eterogenă a vânturilor stelare”, a precizat Pradhan. „Ne aşteptăm să putem îmbunătăţi înţelegerea noastră asupra acestor fenomene odată cu viitoarele lansări ale navelor spaţiale Lynx şi Athena, care vor avea o rezoluţie spectrală superioară a radiaţiilor X”, a adăugat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un tip special de lumină reprezintă un ingredient important pentru formarea vieţii în univers
Astronomii au observat un fenomen în premieră: cum stelele migrează de la o galaxie la alta