Asemănarea dintre Titan şi Pământ, scoasă la iveală într-un nou studiu. ”Este ca şi cum te-ai uita la un trotuar umed” – FOTO
Rajani Dhingra, de la Universitatea Idaho din Moscova, şi colegii săi au identificat o trăsătură lângă polul nord al lui Titan într-o imagine realizată pe 7 iunie 2016 de instrumentul de lumină infraroşie de aproape al navei spaţiale Cassini, numit Visual and Infrared Mapping Spectrometer. Trăsătura reflectivă acoperă o arie de circa 120.000 de kilometri pătraţi, aproximativ jumătate din aria teritoriului României şi nu apărea pe alte imagini realizate de Cassini, scrie Phys.
Această trăsătură este cel mai probabil reflexia luminii solare pe o suprafaţă umedă. Studiul atribuie reflexia unui eveniment de ploaie cu metan, urmat probabil de o perioadă de evaporare.
„Este ca şi cum te-ai uita la un trotuar umed”, a precizat Dhingra.
Credit: NASA/JPL/University of Arizona/University of Idaho
Această suprafaţă reflectivă reprezintă primele observaţii ale ploii de vară în emisfera nordică a lui Titan. Dacă este să comparăm cu ciclul terestru de patru anotimpuri, un anotimp pe Titan durează 7 ani tereştri.
„Vrem ca predicţiile modelelor să se potrivească cu observaţiile. Această descoperire a ploii dovedeşte că acestea din urmă se potrivesc cu modelele teoretice ale climatului. Vara are loc. Cu întârziere, dar se întâmplă. Trebuie să găsim cauza întârzierii”, a adăugat cercetătoarea.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Oamenii de ştiinţă descoperă o nouă asemănare între Titan şi Terra – VIDEO
Imagini impresionante realizate de sonda Cassini a norilor de metan de pe Titan – FOTO