Cum poate postul să îmbunătăţească sănătatea, conform unei noi descoperiri
Studiul a fost condus de savanţii de la University of California, Irvine şi a fost publicat recent în Cell Reports.
Ritmul circadian este ceasul biologic din organism care păstrează homeostaza ca răspuns al mediului în schimbare. Deşi se ştie că hrana influenţează ritmul circadian în ţesutul periferic, era neclar, până acum, în ceea ce priveşte influenţa hranei asupra întregului organism, scrie Science Daily.
„Am descoperit că postul influenţează ritmul circadian şi răspunsurile celulare, care împreună acţionează pentru anumite reglări temporale ale genelor”, a precizat Paolo Sassone-Corsi, autorul principal al studiului. „Muşchii scheletici, spre exemplu, par să fie de două ori mai sensibili la ţinutul postului faţă de răspunsul ficatului”, a adăugat acesta.
Cercetarea a inclus experimente pe şoareci, care au avut perioade de 24 de ore de post negru. În acest interval de timp, cercetătorii au observat că există o reducere a consumului de oxigen şi energie, care a dispărut după terminarea postului.
„Reorganizarea reglării genelor prin post poate induce o stare mai permisivă a genomului pentru a anticipa aportul viitor de hrană, ducând la un nou ciclu ritmic a expresiei genetice. Cu alte cuvinte, postul poate reprograma o varietate de răspunsuri celulare. Aşadar, postul optim ar putea avea un impact pozitiv asupra funcţionării celulelor şi în ultimă instanţă poate duce la o sănătate mai bună şi la protejarea împotriva bolilor asociate îmbătrânirii”, a adăugat Sassone-Corsi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Care sunt cele mai bune surse de proteine în post
Postul negru, secretul vieţii lungi şi al creierului sănătos
Sperma, unul dintre factorii avorturilor repetate